WALORY PROZDROWOTNE WYROBÓW Z WEŁNY OWCZEJ  I  SKÓR


Owca, gatunek należący do grupy przeżuwaczy, dostarcza człowiekowi  wielu  produktów o unikalnej jakości mających dobroczynny wpływ na stan  jego zdrowia. Są to: wełna, skóry mięso i mleko.

 

 

       

Wełna owcza odznacza się szeregiem zalet, dzięki którym należy do najbardziej poszukiwanych i cenionych surowców włókienniczych. Najważniejsze z nich to :

  • łatwość przędzenia i tkania, dzięki  czemu tkaniny z niej wykonane są miękkie i dość elastyczne;
  • niskie przewodnictwo ciepła, dzięki czemu chroni ciało zarówno przed zimnem,  jak i przed nadmiernie wysoką temperaturą otoczenia;  stanowi jak  gdyby naturalny regulator temperatury ciała;
  • duża higroskopijność, czyli zdolność wchłaniania wilgoci, dochodząca do 33 % jej ciężaru dzięki czemu wyroby wełniane nie przylepiają się do skóry;
  • pewna odporność na ogień - w przeciwieństwie do większości innych rodzajów włókien wełna bardzo trudno się pali, dlatego używana jest - między innymi - do wyrobu odzieży ognioodpornej;
  • elastyczność, która powoduje, że rozciągnięte wyroby wełniane po zaprzestaniu rozciągania powracają do pierwotnego kształtu, dzięki czemu zachowują estetyczny wygląd i nie gniotą się;
  • znaczna wytrzymałość na rozerwanie, powodująca, że wyroby wełniane są trwałe w użytkowaniu;
  • lekkość  i miękkość, czynią wyroby wełniane  przyjemne w noszeniu i mają walory estetyczne, umiejętnie podkreślane w puszystych kocach oraz najnowszych fasonach ubiorów.


         Dzięki wyżej wymienionym cechom wyroby ze 100 % wełny owczej, począwszy od szalików , czapek, swetrów, garniturów poprzez  koce, kołdry, podkłady, bambosze , pasy zdrowotne a na drobnej galanterii kończąc poprawiają nasze samopoczucie i łagodzą różnego rodzaju dolegliwości.

 

         Badania prowadzone przez Instytut Reumatologii potwierdzają prozdrowotne właściwości wełny. W wełnie nie rozwijają się roztocza i dlatego też wyroby z wełny w szczególności zaleca się alergikom. Wełna  zawiera również lanolinę, czyli delikatny tłuszcz wytwarzany przez gruczoły skórne owcy, który działa antyreumatycznie, poprawia krążenie krwi i opóźnia  efekty starzenia się skóry.

Wyroby z polskiej wełny charakteryzują się bardzo dobrą jakością i niewątpliwie niższą ceną  od wyrobów z wełny importowanej.

 

       

Skóry owcze stanowią podstawowy surowiec do produkcji futer i kożuchów. Zależnie od rodzaju skór oraz rasy owiec, z których zostały zdjęte, przeznacza się je do odpowiedniego przerobu. Nieowełnione skóry tzw. golce przeznacza się na wyroby białoskórnicze; półwełniste skóry mają zastosowanie do wyrobów galanterii futrzarskiej, a wełniste na futra lub kożuchy.

Skóry owcze z wełną jednolitą (merynosową i krzyżówkową) przeznaczone są na wyroby z włosem na zewnątrz lub do środka. Skóry kożuchowe powinny mieć mieszaną okrywę wełnistą , najlepsze są z owiec  rasy wrzosówka lub romanowska. Dobry kożuch powinien być  ciepły, trwały i lekki.

Skóry wykorzystuje się również na dywany, błamy, pokrowce. Szeroko stosuje się je w różnej postaci jako składnik odzieży w warunkach, które wymagają ochrony przed zimnem. Oprócz  skór owczych użytkowanych z ich okrywą włosową, stosuje się te skóry po ich odwłosieniu w konfekcji lub w wielu innych dziedzinach gospodarki.

 

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Pliki wykorzystywane są, aby móc dostosować witrynę do Państwa oczekiwań oraz w celach statystycznych. Blokadę użytkowania plików cookies można ustawić w wykorzystywanej przez Państwa przeglądarce. Dalsze korzystanie z naszej witryny, bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że akceptują Państwo politykę stosowania plików cookies.