WALORY ZDROWOTNE PRODUKTÓW POCHODZENIA OWCZEGO - MIĘSA I MLEKA
Właściwe odżywianie jest jednym z głównych warunków prawidłowego rozwoju i zdrowia człowieka. W coraz większym stopniu podstawowym kryterium wyboru produktów jest ich jakość w tym bezpieczeństwo zdrowotne. W związku z tym coraz większego znaczenia nabiera tzw. żywność funkcjonalna charakteryzująca się następującymi walorami :
- posiada optymalny poziom składników antynowotworowych i antyoksydantów - witamin A, D, E, C, ß-karotenu oraz fosfolipidów,
- związki stymulujące odporność, a także substancje o działaniu antybakteryjnym i ograniczające odkładanie tłuszczu w organizmie.
Żywność funkcjonalna łącząca w sobie funkcje odżywcze, sensoryczne i fizjologiczne określona jest jako pożywienie, które przedłuża życie i oddala czas nadejścia starości, a spożywając ją wyglądamy i czujemy sie młodo.
Najbardziej cenionymi wartościami w produktach pochodzenia zwierzęcego w szczególności są następujące kryteria:
- minimalne otłuszczenie,
- ograniczenie do minimum zawartości cholesterolu,
- optymalna zawartość kwasów tłuszczowych, a maksymalna zawartość kwasu linoolowego(SKL).
Mleko owcze w porównaniu z mlekiem innych gatunków zwierząt oraz mlekiem ludzkim zawiera najwięcej tzw. kwasów orotowych (tab.1).
Tab1. Zawartość kwasów orotowych w mleku różnych gatunków zwierząt i w mleku ludzkim.
Mleko |
Zawartość kwasów orotowych [mg/l] |
owcze |
350-450 |
krowie |
100 |
kozie |
63 |
końskie |
18 |
szczurze |
11 |
świńskie |
5 |
ludzkie |
7 |
Wytwarzane przez organizm owczy (mleko, narządy i mięso) kwasy orotowe są powszechnie wykorzystywane do produkcji antyrakowych preparatów medycznych i leków. Wyciągi ze śledziony i wątroby od dawna medycyna stosuje w terapii złośliwych chorób . Opracowany przez szwajcarskich lekarzy "eliksir młodości" jest wyciągiem z wątroby owczej o bardzo wysokim poziomie kwasów orotowych stosowanym w kuracjach antyrakowych i skutecznie zwalczającym choroby wieku starczego.
Mleko owcze zawiera dużo różnorodnych związków mineralnych i witamin, jego jednorodność i homogenność sprawia, że produkty wytworzone z mleka owczego, a więc sery i jogurty są łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka.
Wydajność produkcyjna serów z mleka owczego jest prawie dwukrotnie wyższa niż z mleka krowiego.
Rozwój rynku żywnościowego wymuszają wymagania i zróżnicowane potrzeby współczesnego zestresowanego konsumenta, który domaga się mięsa chudego, lekkostrawnego, o dużej wartości odżywczej i wyszukanych walorach smakowych. takie kryteria smakowe i odżywcze spełnia mięso jagnięce, które zalecane jest jako żywność dietetyczna dla małych dzieci i ludzi starszych. Jagnięcina jest bogatym źródłem fosforu, siarki, żelaza i cynku. Przyjmując 150 g/dzień, mięso jagnięce pokrywa zapotrzebowanie na potas w 17-19%, na fosfor w 18-39%,na żelazo w 27-41%, na cynk 25-40%. Taka porcja jagnięciny pokrywa zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę B1i w wyższym stopniu na witaminę B2 i B6. Dla pacjentów ze schorzeniami degeneracyjnymi centralnego układu nerwowego opracowano specjalną dietę, w której zaleca się podawanie mięsa jagnięcego. Pediatrzy dla prawidłowego rozwoju niemowląt zalecają jako dodatek mięsny nie cielęcinę, a właśnie mięso jagnięce.
Ze względu na dużą wartość odżywczą i dietetyczną jagnięciny, zalecanej zwłaszcza dla rekonwalescentów i dzieci z uczuleniami pokarmowymi mięso to powinno w większym stopniu gościć na naszych stołach.
Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Pliki wykorzystywane są, aby móc dostosować witrynę do Państwa oczekiwań oraz w celach statystycznych. Blokadę użytkowania plików cookies można ustawić w wykorzystywanej przez Państwa przeglądarce. Dalsze korzystanie z naszej witryny, bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że akceptują Państwo politykę stosowania plików cookies.