WALORY ZDROWOTNE PRODUKTÓW POCHODZENIA OWCZEGO - MIĘSA  I   MLEKA

 

        Właściwe odżywianie jest jednym z głównych warunków prawidłowego rozwoju  i zdrowia człowieka. W coraz większym stopniu podstawowym kryterium wyboru produktów jest ich jakość w tym bezpieczeństwo zdrowotne. W związku z tym coraz większego znaczenia nabiera  tzw. żywność funkcjonalna charakteryzująca się następującymi walorami :

  • posiada optymalny poziom składników antynowotworowych i antyoksydantów - witamin A, D, E, C, ß-karotenu oraz fosfolipidów,
  • związki stymulujące odporność, a także substancje o działaniu antybakteryjnym i ograniczające odkładanie tłuszczu w organizmie.

Żywność funkcjonalna łącząca w sobie funkcje odżywcze, sensoryczne i fizjologiczne określona jest jako pożywienie, które przedłuża życie i oddala czas nadejścia starości, a spożywając ją wyglądamy i czujemy sie młodo.


Najbardziej cenionymi wartościami w produktach pochodzenia zwierzęcego w szczególności są następujące kryteria:

  • minimalne otłuszczenie,
  • ograniczenie do minimum zawartości cholesterolu,
  • optymalna zawartość kwasów tłuszczowych, a maksymalna zawartość kwasu linoolowego(SKL).
Wymogi żywności funkcjonalnej spełniają produkty pochodzenia owczego, czyli mleko i mięso jagnięce. W wielu krajach świata produkty owczarskie uznawane są za artykuły dietetyczne i delikatesowe. 

Mleko owcze w porównaniu z mlekiem innych gatunków zwierząt oraz mlekiem ludzkim zawiera najwięcej tzw. kwasów orotowych (tab.1).

 

Tab1. Zawartość kwasów orotowych w mleku różnych gatunków zwierząt i w mleku ludzkim.                                       

Mleko

Zawartość kwasów orotowych [mg/l]

owcze

350-450

krowie

100

kozie

63

końskie

18

szczurze

11

świńskie

5

ludzkie

7

Wytwarzane przez organizm owczy (mleko, narządy i mięso) kwasy orotowe są powszechnie wykorzystywane do produkcji antyrakowych preparatów medycznych i leków. Wyciągi ze śledziony i wątroby od dawna medycyna stosuje w terapii złośliwych chorób . Opracowany przez szwajcarskich lekarzy "eliksir młodości" jest wyciągiem z wątroby owczej o bardzo wysokim poziomie kwasów orotowych stosowanym w kuracjach antyrakowych i skutecznie zwalczającym choroby wieku starczego.

       

Mleko owcze zawiera dużo różnorodnych związków mineralnych i witamin, jego jednorodność i homogenność sprawia, że produkty wytworzone z mleka owczego, a więc sery i jogurty są łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka.


Wydajność produkcyjna serów z mleka owczego jest prawie dwukrotnie wyższa niż z mleka krowiego.

    Rozwój rynku żywnościowego wymuszają wymagania i zróżnicowane potrzeby współczesnego zestresowanego konsumenta, który domaga się mięsa chudego, lekkostrawnego, o dużej wartości odżywczej i wyszukanych walorach smakowych. takie kryteria smakowe i odżywcze spełnia mięso jagnięce, które zalecane jest jako żywność dietetyczna dla małych dzieci i ludzi starszych. Jagnięcina jest bogatym źródłem fosforu, siarki, żelaza i cynku. Przyjmując 150 g/dzień, mięso jagnięce pokrywa zapotrzebowanie na potas w 17-19%, na fosfor w 18-39%,na żelazo w 27-41%, na cynk 25-40%. Taka porcja jagnięciny pokrywa zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę B1i w wyższym stopniu na witaminę B2 i B6. Dla pacjentów ze schorzeniami degeneracyjnymi centralnego układu nerwowego opracowano specjalną dietę, w której zaleca się podawanie mięsa jagnięcego. Pediatrzy dla prawidłowego rozwoju niemowląt zalecają jako dodatek mięsny nie cielęcinę, a właśnie mięso jagnięce.

 

        Ze względu na dużą wartość odżywczą i dietetyczną jagnięciny, zalecanej zwłaszcza dla rekonwalescentów i dzieci z uczuleniami pokarmowymi mięso to powinno w większym stopniu gościć na naszych stołach.

 

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Pliki wykorzystywane są, aby móc dostosować witrynę do Państwa oczekiwań oraz w celach statystycznych. Blokadę użytkowania plików cookies można ustawić w wykorzystywanej przez Państwa przeglądarce. Dalsze korzystanie z naszej witryny, bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że akceptują Państwo politykę stosowania plików cookies.